Pas på solen – også om vinteren

Temperaturen ligger omkring frysepunktet og vi er godt pakket ind i huer og tykke sweatre for at beskytte os mod kulden. Det kommer derfor meget an på de fleste af os, at vi skal huske at passe på solen. Også om vinteren.  Det er en myte, at solens UV-stråler kun er farlige om sommeren. UV-stråling er til stede året rundt. Hvis der ligger sne, kan sneens refleksion af strålingen endda fordoble en persons samlede eksponering. Vi guider dig til, hvordan du kan beskytte dig mod solen.

Husk nu den solcreme

Solens UV-stråling kan være med til at give DNA-skader på kroppens celler. Disse skader vil kroppens immunforsvar prøve at reparere. Hvis kroppen bliver udsat for for meget sol på kort tid, kan immunsystemet ikke følge med. Dette resulterer i, at kroppens celler stopper med at fungere, hvilket på lang sigt kan ende i hudkræft. 90% af alle tilfælde af modermærke- og hudkræft skyldes solens UV-stråling. Så husk nu den solcreme. Solen udsender flere typer UV-stråler – nemlig UV-B og UV-A. Vælg derfor altid en solcreme, som beskytter mod begge. Solcreme beskytter størstedelen af de skadelige UV-stråler. Jo højere UV-indeks, jo højere solfaktor skal du påføre din hud. Solens stråler trænger gennem skylaget og når til din hud. Husk derfor også at påføre solcreme, når der er overskyet.

 

Den falske sol

Og nej. Der bliver ikke refereret til at du skal ned i dit lokale solcenter. Tværtimod. Selvom kroppen optager D-vitamin, når man er i et solarium er det yderst farligt for din hud, og er en af de hyppigste årsager til hudsygdomme.

Ved udgangen af vinteren mangler omkring en femtedel af alle danskere D-vitamin. Solen er den klassiske kilde til D-vitamin. Desværre er solens stråler farlige for vores hud. Det essentielle vitamin kan du dog godt få på andre måder, end ved at lade dig udsætte dig selv for de kraftige UV-stråler. D-vitamin er en nødvendighed for at din krop kan få visse funktioner til at fungere optimalt. D-vitamin er blandt andet med til at få immunforsvaret til at fungere som det skal. Dertil er D-vitamin med til at fremme optagelsen af calcium samt fosfat, som blandt andet har indflydelse på blod, tarme og tænder. Så skån din hud for solens stråler ved at tage D-vitamin.

 

Hvis uheldet alligevel er ude

Sker det, at din hud alligevel bliver kraftig eksponeret af solens stråler, er der heldigvis stadig noget, der kan gøres. Solens UV-stråler kan medvirke til at hudens bliver ældreret hurtigere end ellers, hvilket typisk resulterer i dannelse af rynker. Botox kan bruges til at fjerne rynker ved at afslappe de underliggende muskler, som gør at huden bliver mere glat og huden ser yngre ud. Læs mere om, hvordan du kan få solrynker væk på botox-behandling.dk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Comments are closed.